Quantcast
Channel: Kauneus | Anna.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1017

Ihonhoidon uusi hitti bakuchiol haastaa retinolin – kysyimme ihotautilääkäriltä, mitä trendikäs raaka-aine oikeasti tekee iholle

$
0
0

Hellävarainen, luonnollinen, tehokas. Bakuchiol on babchi-hernekasvin siemenistä saatava uute, jota kauneusvaikuttajat ja -sivustot ympäri maailmaa ylistävät. Bakuchiolilla kerrotaan olevan ihoon samankaltaisia vaikutuksia kuin retinolilla.

Myös tutkimustiedon perusteella bakuchiol-uute vaikuttaisi tasoittavan ihon juonteita ja vähentävän auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttamia ihomuutoksia, kuten lisääntynyttä pigmentaatiota. Lisäksi siitä näyttäisi olevan apua aknen hoidossa.

– Bakuchiol on esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä käytetyn psoralea corylifolian ja eräiden muiden kasvien sisältämä yhdiste. Sen on havaittu olevan antibakteerinen, ja sillä on antioksidanttivaikutusta. Tutkimuksissa 0,5 prosenttia bakuchiolia sisältävän voiteen on todettu vastaavan teholtaan 0,5 prosenttia retinolia sisältävää voidetta kasvojen pienten juonteiden ja liikapigmentin hoidossa, kertoo ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski lääkärikeskus Aavasta.

Lempeämpi vaihtoehto retinolille kiinnostaa

Bakuchiol ei sinänsä ole mikään uusi juttu, sillä sitä on hyödynnetty perinteisessä kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä vuosisatojen ajan. Kosmetiikkamaailman uteliaisuus bakuchiolia kohtaan heräsi vuonna 2018 British Journal of Dermatology -julkaisussa esitellyn tutkimuksen myötä. Sen mukaan bakuchiolia sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö johtaisi vastaaviin tuloksiin kuin saman määrän retinolia eli A-vitamiinia sisältävien tuotteiden käyttö.

Retinoli muun muassa parantaa ihon rakennetta, lisää uuden kollageenin syntyä ja tasoittaa siten pinnallisia juonteita. Retinolilla on myös lievästi ihoa kuoriva vaikutus, ja siitä voi olla hyötyä esimerkiksi aknen hoidossa.

Retinolilla on kääntöpuolensa. Se saattaa ärsyttää etenkin herkkäihoisia – joskin huomattavasti vähemmän kuin tehokkaammat retinoidit. Koska A-vitamiini nopeuttaa solujen jakautumista, saattaa iho alkaa punoittaa, hilseillä tai tuntua pistelevältä. Retinolin on myös todettu lisäävän herkkyyttä auringon ultraviolettisäteilylle.

– Tutkimusten perusteella bakuchiol vaikuttaisi lisäävän kollageenien tuotantoa kuten retinoli ja vaikuttavan solussa mahdollisesti samojen solunsisäisten reseptorien kautta kuin A-vitamiiniyhdisteet. Bakuchiol näyttäisi kuitenkin aiheuttavan retinolia vähemmän ihoärsytystä, Kiiski sanoo.

Lue myös: Retinoli on ihonhoidon ihmeaine, josta kaikki puhuvat juuri nyt – lääkäri kertoo, miksi retinolivoide tekee hyvää iholle

Bakuchiol: valttikortteina vegaanisuus ja luonnollisuus

Retinoidit, joiden yksi muoto retinoli on, valmistetaan synteettisesti. Niiden raaka-aineena käytetään A-vitamiinia, joka voi olla eläinperäistä. Vegaanimerkityt retinolikosmetiikkatuotteet sisältävät yleensä karotinoideja, jotka ovat kasviperäisiä A-vitamiinin esiasteita.

– Bakuchiol taas on täysin kasvipohjainen tuote. Kiinnostus luonnonkosmetiikkatuotteita kohtaan kasvaa nopeasti, ja monet haluavat vältellä synteettisiä ainesosia ihonhoitotuotteissaan. Ihmiset ovat jatkuvasti tietoisempia kosmetiikkatuotteidensa sisältämistä raaka-aineista, kosmetologi Johanna Joutsenniemi Jolie Spasta pohtii.

Kauppojen hyllyiltä löytyy muun muassa bakuchiolia sisältäviä seerumeita, naamioita ja yövoiteita. Sopiva tuote valitaan oman ihotyypin ja ihon sen hetkisten tarpeiden mukaan. Esimerkiksi seerumien vaikutus perustuu suhteellisen korkeaan aktiiviainepitoisuuteen ja tehoaineiden pieneen molekyylikokoon. Yövoide taas korjaa ihoa nukkumisen aikana, jolloin ihon uudistumisprosessi on huipussaan.

– Bakuchiol on todella monipuolinen raaka-aine, jota hyödynnetään erityisesti ihonhoidon tehotuotteissa, kuten seerumeissa ja naamioissa. Bakuchiolia sisältävän seerumin lisääminen päivittäiseen ihonhoitorutiiniin onkin helppo tapa aloittaa sen säännöllinen käyttö. Monet bakuchiolia sisältävistä tuotteista on suunniteltu herkkäihoisille, Joutsenniemi sanoo.

Malttia uusien ainesosien kanssa

Kuten minkä tahansa uuden tehoaineen, myös bakuchiolin käyttö kannattaa aloittaa hillitysti. Esimerkiksi bakuchiolia sisältävää seerumia voi aluksi levittää kasvoille vaikkapa parina viikossa ja tiivistää annosteluväliä pikku hiljaa. Uusien ihonhoitotuotteiden vaikutukset ovat tyypillisesti huomattavissa kunnolla vasta useamman kuukauden käytön jälkeen, kun iho on ehtinyt uusiutua muutaman kerran.

– Bakuchiolille voi myös allergisoitua sitä sisältävän kosmetiikan käytön myötä. Silloin se aiheuttaa kutisevaa ihottumaa. Käytön yleistyminen tulee piakkoin näyttämään, kuinka yleinen allergian aiheuttaja se lopulta on, ihotautilääkäri Ville Kiiski sanoo.

Vaikka bakuchiolin hyödyistä ihonhoidossa on olemassa tieteellistä näyttöä, tutkimusta olisi hyvä saada lisää.

– Eräissä tutkimuksissa bakuchiolilla on todettu olevan naishormoni estrogeenin kaltaisia vaikutuksia. En kuitenkaan usko, että tällä on merkittävää käytännön merkitystä silloin, kun bakuchiolia sisältävää tuotetta käytetään rajatulle ihopinta-alalle. Bakuchiol vaikuttaa hyvin kiinnostavalta ainesosalta, josta on jo julkaistu melko hyvin tehtyjä tutkimuksia.

Artikkelia varten haastateltiin ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiskeä Lääkärikeskus Aavasta ja kosmetologi Johanna Joutsenniemeä Jolie Spasta. Lisäksi lähteenä on käytetty British Journal of Dermatology -julkaisua.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1017

Trending Articles