Ihokarvojen sokerointi, vahaaminen tai nyppiminen ovat asioita, joihin harva käyttää mielellään aikaa. Terveystalon ihotautien erikoislääkäri Maria Huttusen mukaan yhä useamman ratkaisu on karvojen poisto laserilla ammattilaisen tekemänä myös siksi, että niiden jatkuva ajelu tai nyppiminen voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa näppylöitä tai sisäänpäin kasvavia karvoja.
– Laserhoitolaitteesta kohdistettava säteilyenergia sitoutuu ihokarvan juuressa olevaan pigmenttiin ja tuhoaa sitä kautta karvan. Karvojen poisto laserilla pysäyttää joissain tapauksissa ihokarvojen kasvun kokonaan, joskin hoidon onnistuminen vaatii yleensä lukuisia hoitokertoja, hän sanoo.
Lue myös: Sokerointi kotona – toimii! Toimittaja kokeili ja sai aikaan sekä sotkua että sileyttä
Karvojen poisto laserilla tehoaa parhaiten tummiin karvoihin
Huttusen mukaan hoitotulokset ovat yksilöllisiä.
– Koska hoitolaitteiden laservalo kohdistuu karvojen pigmenttiin, laserointi tehoaa parhaiten tummiin ihokarvoihin. Sen sijaan vaaleita, punaisia tai harmaita ihokarvoja poistettaessa lopputulos on huonompi, hän sanoo.
Parhaiten karvojen poisto laserilla onnistuu, jos vaalealla iholla kasvaa tummaa karvaa.
– Silloin, jos ihokarvojen juurituppien tumma pigmentti on vähäistä tai ihonväri on tumma, hoitotulokset eivät yleensä ole pitkäaikaisia, hän sanoo.
Hoitokertoja tarvitaan useita, koska karvat kasvavat eri vaiheissa ja vain kasvuvaiheessa olevat karvat reagoivat laserointiin. Huttusen mukaan onnistunut lopputulos vaatiikin tyypillisesti kolmesta kahdeksaan hoitokertaa.
– Hoitokertojen välillä pidetään yleensä vähintään kuukauden pituinen tauko, jonka aikana uusi erä poistettavia karvoja on ehtinyt kasvuvaiheeseen. Laserhoitokokonaisuus voi siten kestää muutamasta kuukaudesta kymmeneen kuukauteen.
Hoito voidaan tehdä melkein kaikille sellaisille alueille, joilla ei-toivottua karvoitusta kasvaa. Huttusen mukaan useimmiten laseroidaan sääret, bikiniraja, kainalot, ylähuuli tai käsivarret.
– Hoitokäyntien tehokkuus ja tarve on yksilöllistä ja riippuu pitkälti siitä, minkä tyyppistä karvoitusta poistetaan. Parhaimmillaan karvat kuitenkin pysyvät poissa lopullisesti, mutta joskus ne palaavat vuosien mittaan takaisin.
Hinta määräytyy hoidettavan alueen ja sen laajuuden mukaan
Laserhoitoa suunniteltaessa ihokarvojen tilanne ja hoidon tavoitteet kartoitetaan yhdessä asiantuntijan kanssa.
Hoitoa harkitsevan on hyvä tiedostaa, ettei etukäteen ole mahdollista varmasti tietää, kuinka pitkään karvat pysyvät poissa.
– Lisäksi hoitoon tulevan potilaan on hyvä huomioida laserointiin liittyvät riskit, sillä karvojen poisto laserilla saattaa ärsyttää ihoa voimakkaastikin. Lähtökohtaisesti laser kyllä tuhoaa ihokarvan, mutta ei vahingoita ihoa, Huttunen sanoo.
Ennen hoidon aloittamista laseroitavan alueen ihokarvat kannattaa ajella huolella pois, mutta vahaamisesta ja nyppimisestä on hyvä pitää neljän viikon tauko.
Käsiteltävälle ihoalueelle levitetään ennen hoidon aloittamista viilentävä geeli, ja laserhoidon teho määritetään ihotyypin ja -vasteen mukaan.
– Hoito ei varsinaisesti satu, mutta ei se mukavaltakaan tunnu. Kokemus kivusta liittyy toki myös pitkälti siihen, mille ihoalueelle laserointia tehdään. Jos potilas tuntee kipua, voidaan hoidosta pitää taukoa tai se voidaan keskeyttää, Huttunen sanoo.
Karvojen poistoon kotikonstein verrattuna karvojen poisto laserilla on kallista, sillä yksittäisen hoitokerran hinta vaihtelee 200–800 euron välillä.
– Kosmeettisesta karvanpoistosta ei ole mahdollista saada Kela-korvausta paitsi silloin, jos taustalla on liiallinen karvankasvu tai esimerkiksi sukupuolenkorjaukseen liittyvä hoito, Huttunen sanoo.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Sokerointi kuulostaa lempeältä karvanpoistomenetelmältä, mutta kyllä sekin kirpaisee – näin valmistaudut ensimmäiseen sokerointiin
Sokerointi kotona – toimii! Toimittaja kokeili ja sai aikaan sekä sotkua että sileyttä
Säärikarvat kuriin – 6 säärikarvojen poistoon liittyvää ongelmaa ja ratkaisua
Lue myös: Kotiliesi.fi: Ihokarvoille kyytiä hellävaroen – älä tee näitä virheitä sheivatessa