Kun valitset kosmetiikkaa kaupan hyllystä tai verkkokaupan valikoimasta, tuletko pohtineeksi sen ympäristövaikutuksia?
Tarjolla on yhä monipuolisempia vaihtoehtoja: esimerkiksi biohajoava-merkintä kosmetiikkatuotteen pakkauksessa tarkoittaa, että tuotteen koostumus hajoaa luonnossa biologisesti.
Ekokampaaja Hanna Jalkanen suosii ympäristöystävällistä kosmetiikkaa.
– Varsinkin, kun kyse on poishuuhdeltavasta kosmetiikkatuotteesta, valitsen mieluiten biohajoavan tuotteen. Esimerkiksi monien shampoiden sisältämät sulfaatit ovat vesistöille haitallisia. Vesistöjen ekosysteemejä kuormittavat myös muun muassa kosmetiikan väri- ja säilöntäaineet sekä hajusteet, hän sanoo.
Voiko mökillä käyttää samaa kosmetiikkaa kuin kotona?
Mökkeilijöille ekokampaajalla on tärkeä viesti: shampoota tai muita kosmetiikkatuotteita ei saisi huuhdella mereen, järveen tai jokeen.
Osa vesistöihin joutuneiden kosmetiikkatuotteiden sisältämistä aineista voi olla eliöille akuutisti myrkyllisiä tai häiritä niiden lisääntymistä ja elintoimintoja. Haitallisia aineita voi kertyä myös eliöiden kudoksiin, jolloin ihminen voi altistua niille ravinnon välityksellä.
Myös kaupunkioloissa on hyvä muistaa, etteivät kaikki haitalliset aineet hajoa jätevedenpuhdistamolla. Osa niistä kulkeutuu puhdistuksen jälkeen luonnonvesistöön, kuten Itämereen.
– Jos mökkisaunan viemäröinti on tehty asianmukaisesti eikä jätevesi pääse sellaisenaan luonnonvesistöön, voi mökillä periaatteessa käyttää samoja kosmetiikkatuotteita kuin kaupungissakin, kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:stä sanoo.
Biohajoava shampoo ei myöskään kuulu järveen
Edes biohajoavaa tuotetta tai luonnonkosmetiikkaa ei kuitenkaan pidä päästää suoraan luontoon.
– Biohajoava-väittämästä ei pysty päättelemään, millaisessa ympäristössä ja miten nopeasti hajoaminen tapahtuu, sillä tuotteen koostumus ja hajoamisympäristö vaikuttavat biohajoamisnopeuteen, Karine sanoo.
Jos kosmetiikkatuotteen kerrotaan olevan biohajoava, on valmistajan pystyttävä todistamaan se pyydettäessä viranomaiselle.
– Väitettä ei siis saa käyttää, jos se ei pidä paikkaansa. Toisaalta kaikki kosmetiikkavalmistajat eivät laita tuotteeseen biohajoava-väittämää, vaikka tuote olisi sellainen, hän täsmentää.
Esimerkiksi Joutsenmerkillä tai EU-ympäristömerkillä merkityt kosmetiikkatuotteet kuuluvat ympäristölle vähän haitallisiin tuotteisiin. Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on ympäristön kannalta hyvä valinta.
3 x biohajoava shampoo mökille ja kaupunkiin
Artikkelia varten haastateltiin myös HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanneria. Lähteenä on käytetty Pidä Saaristo Siistinä ry:n verkkosivustoa. Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2023.