Moni kokee, että stressi näkyy herkästi myös naamassa. Kasvoille voi ilmaantua näppyjä tai ihottumaa, ja iho voi tuntua samealta tai elottomalta. Luontainen hehku ja kimmoisuus ovat muistoja vain.
Stressin väitetäänkin vaikuttavan ihon hyvinvointiin sekä aiheuttavan jopa ennenaikaista vanhenemista. Markkinoille ilmaantuu kiihtyvällä tahdilla erilaisia ihonhoitosarjoja, jotka lupaavat taistella stressin aiheuttamaa oireilua vastaan.
Mutta onko kyseessä ihan oikea ilmiö vai pelkkä markkinointikikka?
Stressi näkyy ja tuntuu ihossa
Muotosairaalan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vahvistaa, että stressin vaikutukset voivat todella näkyä myös ihossa.
”Stressi vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan ja sen säätelyyn, verenkiertoon, hermostoon, ruuansulatuselimistöön ja immuunipuolustukseen sekä tulehdusreaktioiden säätelyyn. Kaikilla näillä tekijöillä voi olla vaikutuksia koko elimistöön, myös ihoon”, Kiiski sanoo.
Stressi voi muun muassa vaikuttaa ihon verenkiertoon sekä huonontaa ihon luontaisen läpäisyesteen eli skin barrerin toimintaa.
”Tämä puolestaan voi johtaa ihon kuivumiseen tai rasvoittumiseen ja herkistää ihoa ulkoisille ärsykkeille. Lisäksi stressin vaikutukset esimerkiksi unen määrään ja laatuun sekä ruokavalioon voivat myös näkyä epäsuorina vaikutuksina myös iholla”, Kiiski lisää.
Oireilu on kuitenkin varsin yksilöllistä. Toisella stressi näkyy ihossa heti, toisen iho reagoi näkyvästi vasta kuukausien kuluttua.
”Onnekkaimpien kohdalla stressi ei välttämättä vaikuta näkyvästi ihon kuntoon juuri lainkaan”, Kiiski sanoo.
Sen sijaan toisilla oireilu voi olla rajuakin, ja etenkin taipumus ihosairauksille voi lisätä riskiä stressin aiheuttamiin näkyviin ihovaikutuksiin.
”Esimerkiksi psoriasis, atooppinen ihottuma ja muut tulehdukselliset ihosairaudet voivat reagoida stressiin, jolloin oireilu voi pahentua. Stressi voi myös lisätä riskiä ihon autoimmuunisairauksille, kuten pälvikaljulle sekä altistaa ihoinfektioiden oireille, kuten herpesoireille”, Kiiski luettelee.
Entä voiko stressi todella myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti?
”Pitkäaikaisia seurantatutkimuksia aiheesta ei ole tehty, mutta jo stressin mahdollisten lyhytaikaisten vaikutusten kirjon perusteella vaikuttaa mielestäni varsin varmalta, että näin voi olla”, Kiiski pohtii.
Hoida ihon sijaan kokonaisuutta
Koska stressin vaikutukset ihoon ovat yksilöllisiä, sama pätee luonnollisesti myös hoitokeinoihin.
”Jos toisella stressi kuivattaa ihoa ja toisella rasvoittaa, on selvää, ettei olemassa ole yhtä ja kaikille sopivaa hoitoa tai ainesosaa, joka maagisesti veisi kaikenlaiset oireet mennessään”, Kiiski sanoo.
Omalle iholle sopivia hoitotuotteita voi kartoittaa yhdessä asiantuntevan kosmetologin kanssa. Yleisesti ottaen ihoa ärsyttävää kosmetiikkaa olisi kuitenkin hyvä välttää.
”Kehottaisin suosimaan hellävaraisia puhdistustuotteita, jotka eivät vahingoita ihon läpäisyestettä. Suomen karussa ja vaihtelevassa ilmastossa ihon läpäisyeste on jo valmiiksi koetuksella. Lisäksi ihon riittävästä kosteutuksesta olisi syytä huolehtia”, Kiiski muistuttaa.
Sen sijaan tulehduksellisia ihosairauksia ja niiden aiheuttamaa oireilua hoidetaan muun muassa tulehdusta vaimentavilla lääkkeillä.
Kiiski kuitenkin painottaa, että vaikka iho rauhoittuisi, syytä oireilulle ei ole syytä ohittaa.
”Stressi on terveysriski. Sen aiheuttamat oireet ihossa ovat näkyviä varoitusmerkkejä siitä, kuinka koko keho kärsii.”
Stressinhallintaan olisi siis syytä satsata – eikä pelkästään kuulaamman ihon takia.
”Henkinen hyvinvointi on kokonaisvaltainen, terveyteen ja elämänlaatuun vaikuttava asia, johon jokaisen olisi syytä panostaa”, Kiiski painottaa.
Lue lisää Kotiliesi.fi: Tuntuuko elämä kiireiseltä ja stressaavalta? Testaa, mikä rentoutumistapa sopii juuri sinulle
Helli ihoa näillä tuotteilla
Stressi itsessään ei katoa kosmetiikan avulla. Ihoa voi kuitenkin helliä ja ravita erityisesti silloin, kun arki vie veronsa.